Een website ontwerpen in WordPress

Je hebt een nieuwe website nodig en WordPress is het systeem waar je in gelooft, maar hoe werkt dat, het ontwerpen van een website in WordPress?

In de basis zijn er 3 manieren van website ontwerpen:

  1. Een standaard WordPress template
  2. Traditionele manier van bouwen met een uitgewerkt photoshop bestand
  3. WordPress pagebuilders

Vooropgesteld, het zijn alle drie goede opties maar kijk vooral wat het beste bij je past en schakel op tijd hulp in van professionals voordat je vastloopt.

Standaard WordPress templates

Er zijn tal van 'standaard' WordPress templates te koop.
Er is een grote diversiteit aan templates beschikbaar. De één passender qua ontwerp dan de ander en de volgende weer passender voor wat betreft functionaliteiten dan de ander.

Andere elementen waar je goed op moet letten is het aantal keer dat een template is gebruikt, wanneer deze voor het laatst ge-update is en hoe actief de maker van het template is. Het zijn belangrijke factoren voor de toekomst van je website.

Traditionele manier website ontwerpen

De mooiste creaties kunnen gemaakt worden met deze manier van werken. Ik noem het traditioneel omdat dit in de begintijd van websites dé manier van website bouwen was.
Er wordt een ontwerp gemaakt in bijv. Photoshop of InDesign. Als je overweg kunt met dit soort programma's dan kun je de mooiste creaties maken, echter moet je er ook goed bij nadenken dat het technisch ook haalbaar moet zijn om uit te werken. En als dit haalbaar is hoeveel tijd kosten bepaalde elementen dan om het technisch uit te werken.

Met technisch uitwerken bedoel ik dat als het ontwerp klaar is dat het ontwerp omgezet wordt naar website codering zoals HTML en CSS.
De modernste versies van dit soort programma's hebben daar export functies voor, maar ook dan komt er nog wel degelijk handwerk bij kijken om een website ontwerp werkend te krijgen + beheerbaar te krijgen als eigen gemaakte WordPress thema.

Voor deze manier van bouwen heb je eigenlijk altijd expertise van professionals nodig. De veel verschillende elementen vragen om specialistische kennis.

WordPress pagebuilders

Met een WordPress pagebuilder ben je niet gebonden aan de lay-out van je website, zoals dat bij veel 'standaard' WordPress templates wel het geval is en je kunt heel dichtbij het maatwerk design van de traditionele manier van website ontwerpen komen. Eigenlijk zijn alle elementen van de traditionele manier van bouwen samengevoegd in één systeem.

Bij een WordPress pagebuilder zet je eerst de techniek van de website neer waardoor er een 'speelveld' ontstaat. Wij noemen het in gemakkelijke taal 'ruitjespapier'. Op dit ruitjespapier kun je zelf indelingen maken, kleuren instellen, diverse elementen toevoegen. Eigenlijk een bouwpakket met heel veel verschillende stenen in allerlei kleuren en met allemaal verschillende functionaliteiten. Heb je technische kennis in huis dan kun je zelfs nog custom css codes toevoegen om je website nog unieker te maken.

Met deze manier van bouwen kun je dus véél meer dan de 'standaard' WordPress templates en kom je heel dichtbij het maatwerk design van de traditionele manier van bouwen. Deze manier van bouwen kost nog steeds veel tijd en vraagt kennis. Het grote verschil is dat het minder tijdrovend is dan de traditionele manier van website ontwerpen en het aanpassen van pagina indelingen veel gemakkelijker gaat als blijkt dat bepaalde elementen toch net wat anders moeten als je website al online is.

Meer weten over een website ontwerpen?

Wil je meer weten of ben je benieuwd welke manier van website ontwerpen bij jou past?
Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder